Aanleiding Natura 2000-project Dommeldal

De Dommel begint in België en komt zo’n 130 kilometer verder uit in de Maas bij ’s-Hertogenbosch. Het Dommeldal in het zuiden van Eindhoven maakt voor een groot deel uit van het Natura 2000-gebied ‘Groote Heide, Leenderbos en De Plateaux’. Het waterschap  werkt in dit gebied aan verschillende dingen. Denk aan:

  • Natura2000 doelstellingen

  • Maatregelen voor de Kader Richtlijn Water (KRW)

  • Herstel van de natte natuurparels

  • Het inrichten van het Natuurnetwerk Brabant (NNB)

  • De Watertransitie

Dit moeten de samenwerkingspartners vóór 2027 afronden. Zo staat dat in (Europese) wetgeving en de  bestuursovereenkomsten van de gebiedspartners. Het projectgebied heeft drie deelgebieden. Ook voor na 2027 hebben bestuurders ambities voor het gebied.

We werken in het gebied onder de naam ‘Natura 2000-project Dommeldal’. Het projectgebied is erg groot en we moeten werken aan veel verschillende dingen. Waterschap De Dommel is trekker voor de opgaven die samenhangen met natuur en water. Het waterschap werkt daarbij samen met vele anderen. Ook Natuurmonumenten, Bosgroep-Zuid en de gemeenten Waalre, Valkenswaard en Bergeijk hebben allerlei projecten in voorbereiding en uitvoering. Zo dragen zij ook bij aan bijvoorbeeld het verbeteren van de natuur en het watersysteem in het Dommeldal. Deze samenwerkingspartners overleggen regelmatig.

We werken in het gebied vooral aan een verbeterend watersysteem. We kijken daarbij ook goed naar het gebied boven- en beneden de Dommel en naar vastgesteld beleid. We onderzoeken wat we moeten doen om de gestelde doelen te halen. Duidelijk is dat we het Dommeldal opnieuw moeten inrichten voor een betere natuur en een betere waterkwaliteit. En zorgen dat het gebied tegen een stootje kan als het veel regent of juist erg droog is.

Gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor

Het projectgebied van Dommeldal is onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor. Overheden, natuurorganisaties en de agrarische sector brengen hier samen met de mensen en organisaties in het gebied bodem, water en lucht op orde. Dat is van belang voor de natuur, het landschap, de landbouw en de gezondheid van de mensen. Het landelijk gebied in en rondom Grenscorridor gaat daarvoor de komende jaren flink veranderen. Bij de gebiedsgerichte aanpak worden mogelijkheden gezocht om ruimtegebruik slim te combineren en zo bij te dragen aan een sterkere natuur, voldoende en schoon water, een goede bodem en de toekomst van de landbouw. Meer informatie over de gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor vindt u op ggagroenblauw.nl.