Planning

We willen eind 2028 klaar zijn. In het overzicht ziet u wanneer wij welke stap willen nemen om dit te halen. Ook leest u wanneer u wat kunt inzien en hierop uw reactie kunt geven.

Stap 1 - Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

In de eerste stap verzamelen we zoveel mogelijk informatie om het programma van wensen en eisen (PvWE) en de Notitie Rijkweidte en Detailniveau (NRD) te kunnen maken.

Programma van wensen en eisen

In het programma van wensen en eisen (PvWE) staan de harde kaders van het project. Denk aan doelstellingen waar het project (wettelijk gezien) minimaal aan moet voldoen. Daarnaast nemen we ook alle wensen en eisen uit de omgeving in het PvWE op. Later wegen we af welke wensen en eisen we mee kunnen nemen in het project en welke niet. We vertellen ook waarom wel en waarom niet.

NRD

Een m.e.r.-procedure start met het maken van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin staat waarvoor we milieueffecten gaan onderzoeken en hoe gedetailleerd we dat willen doen. Deze notitie kunt u inzien en u kunt hierop uw reactie geven. 

Stap 2 - Mer-procedure

Opstellen concept MER

Daarna maken we een concept MER. MER staat voor milieueffectrapportage. Het brengt de milieueffecten in beeld van een plan voordat de overheid hierover een besluit neemt. Organisaties zijn verplicht zo’n rapportage te maken als ze maatregelen wil nemen die een groot effect op de omgeving kunnen veroorzaken. Daar is bij het uitvoeringsprogramma geen sprake van. Wij hebben gekozen om op vrijwillige basis een m.e.r.-procedure te starten voor het Natura 2000-project Dommeldal. Zo weten we zeker dat we alle informatie voorhanden hebben om een passende keuze maken. 

Het uitvoeren van de MER is ook een manier om meerdere varianten te bekijken. We laten een extern bureau de omgevings- en milieueffecten beoordelen. Met deze informatie kunnen bestuurders een voorkeursvariant kiezen. Wij praten u hierover graag bij tijdens een informatiebijeenkomst.

Stap 3 - Projectbesluit

Projectbesluit

De gekozen voorkeursvariant werken we uit in het Projectbesluit. In het Projectbesluit vertalen we het voorkeursalternatief naar duidelijke maatregelen. Het projectbesluit beschrijft het werk en de wijze waarop van uitvoering. In deze periode voeren we ook keukentafelgesprekken om de verschillende varianten van maatregelen te bespreken.

Onderzoeken

Om tot uitvoering te gaan, hebben we detailonderzoeken nodig. Zo kunnen we de benodigde vergunningen krijgen.

Stap 4 - Vergunningen en procedures

Projectbesluit, MER en de vergunningen brengen we tegelijk in procedure. Dit betekent dat u op al deze documenten uw opmerkingen en aanbevelingen kunt doorgeven tijdens een bepaalde periode.

Wij behandelen vervolgens de opmerkingen een beantwoorden vragen. Deze staan in een Nota van Ambtshalve samen met eventuele wijzigingen die we aanbrengen in de plannen. Daarmee kunnen wij het Projectbesluit en de MER definitief maken en laten vaststellen.

Stap 5 - Uitvoering

Op het moment dat het projectbesluit is vastgesteld, starten we met de aanbestedingsprocedure. Het streven is het werk in 2028 aan te besteden, zodat er dan gestart kan worden met de uitvoering. Na het zorgvuldig plannen, voorbereiden en aanvragen van benodigde vergunningen kan de eerste schop de grond in!

Stappenplan Dommeldal